​​​ONS VERKIEZINGSPROGRAMMA

Neem zeker ook eens een kijkje op: https://www.keerbergenbeterbestuurd.be/

Goed en transparant bestuur... ten dienste van de Keerbergenaar

Besturen doe je met kennis van zaken. N-VA Keerbergen gaat voor een integer en daadkrachtig bestuur. Een gemeentebestuur moet dichtbij de burger staan en mag geen vraag uit de weg gaan. We zetten in op het verder bevorderen van een efficiënte dienstverlening.

Kernpunten

Integriteit en transparantie: Wij streven een integere politiek na, niet het verlenen van wederzijdse gunsten of het opstellen van maatregelen op maat gemaakt van één persoon. Het algemeen belang primeert. Objectieve aanwervingscriteria zonder politieke inmenging en strikte naleving van de deontologische regels zijn voor ons prioritair.

Efficiënte dienstverlening: We verbeteren de e-loketten en het afsprakensysteem voor het gemeentehuis. We introduceren ook een mobiel loket.

Betrokkenheid van onze inwoners: We werken met buurtbudgetten en investeringsplannen op maat en luisteren zo naar onze inwoners. We herwaarderen onze adviesraden en werken aan hun onderlinge samenwerking.

Ombudsman en KeerbergenApp: We investeren in een ombudsman en de ontwikkeling van de KeerbergenApp voor betere communicatie en dienstverlening.

Geen fusie: We streven associaties met andere gemeenten na om verplichte fusies van de Vlaamse Overheid te verhinderen.

Vlaamse identiteit: We hebben respect voor een authentiek Keerbergen in een authentiek Vlaanderen. Onze Vlaamse identiteit verdient blijvende aandacht. We organiseren opnieuw activiteiten rond de Vlaamse feestdag (bvb. Jazz in ’t park). We voeren de Keerbergse Spoor in voor initiatieven die het Vlaamse karakter van onze gemeente bevorderen

Openbaarheid van bestuur: Als inwoners het gemeentebestuur contacteren of een vraag stellen, moet er een antwoord komen. Openbaarheid van bestuur is een heilig principe.

Verkeersveiligheid: doordachte infrastructuur voor betere verkeersveiligheid​


Veilig op weg, respect voor buurten, elke straat een eigen functie. Dit zijn de basisprincipes waar N-VA mee aan de slag wil gaan. Veilig met de fiets naar school of het werk kan enkel met een goed doordacht fietsplan.
 
Kernpunten

Comfortabele voetpaden: Onze voetpaden moeten veilig en begaanbaar zijn. We kijken na waar een combinatie van fiets-& voetpad mogelijk is. We investeren in uitgeruste oversteekplaatsen voor voetgangers & fietsers. We doen dit met intelligente wegdekverlichting en een aanpassing van de weginfrastructuur.

Uitbreiding fietspaden: Extra aandacht voor fietspaden aan onze invalswegen. We werken aan fietsvriendelijke omgevingen. We kijken ook strenger toe op het vrijhouden van onze fiets- & voetpaden. We grijpen sneller in als begroeiing de doorgang zou verhinderen.

Preventief beleid: Fietsverlichting vooral tijdens de donkere herfst- en wintermaanden moet preventief beter worden aangepakt. Dit verlaagt de kans op ongevallen.

Schoolomgevingen: Nu aan elke school een Zone 30 werd ingevoerd, is controle hierop cruciaal. Om de verkeersveiligheid aan onze schoolomgevingen te verhogen installeren we aangepast straatmeubilair, zoals wegmarkeringen en Octopuspalen. We organiseren voor alle vierdejaarskinderen een voetgangers- & fietsexamen, omdat veilig op weg naar school essentieel is.

Slimme infrastructuur: Investeren in veilige zones met doordachte infrastructuur en intelligente verlichting. We denken hierbij aan automatische LED-verlichting, slimme rode lichten, wegdekinrichting.

Regionale samenwerking: Structurele oplossingen met buurgemeenten zoals het samen aanleggen van fietspaden over de gemeentegrenzen heen en het beter afspreken van grote infrastructuurwerken. We sluiten opnieuw aan bij de vervoerregio Mechelen omdat de Leuvense vervoerregio ondermaats presteert.

Zwaar verkeer: We bekijken om met slimme infrastructuur veilige zones aan te leggen op plaatsen waar geen zwaar verkeer gewenst is, zoals schoolomgevingen, de dorpskern en oversteekplaatsen voor kinderen.

We heractiveren de mobiliteitsraad: Inwoners zijn best geplaatst om mee na te denken over mobiliteit en verkeersveiligheid.

Beton wordt asfalt: Langs onze invalswegen werken we verder aan de heraanleg van betonbanen naar asfaltbanen voor extra comfort voor gebruiker en inwoner.

Onverharde wegen: We laten de keuze, binnen het buurtbudget, aan buurten met onverharde wegen om deze systematisch te verharden en om zelf snelheidsregimes in te stellen als hun wegen daarvoor in aanmerking komen.

Wildgroei aan verkeersborden: We brengen alle verkeersborden op het Keerbergs grondgebied in kaart en toetsen ze af op noodzakelijkheid.
 

Senioren: oud is niet out

70 is het nieuwe 50. Onze senioren zijn een steeds grotere groep waar onze gemeenschap op kan rekenen. Pamperen, daar doet N-VA niet aan mee. Daarom werken we graag aan een inclusief beleid waarbij we onze ouderen respecteren voor wie ze zijn: misschien oud, maar zeker niet out.

Kernpunten

Voorzien van seniorenambtenaar: We voorzien een toegewijde seniorenambtenaar die senioren kan begeleiden in het nemen van belangrijke en soms verstrekkende beslissingen en ook als ondersteuning bij moeilijke, soms onverwachte momenten.

Tegengaan van vereenzaming : Oprichting van een netwerk voor sociale controle en ondersteuning (SIN-netwerk) om vereenzaming tegen te gaan. Investeren in de folder ‘Ken Je Buur’ en stimuleren van buurtfeesten waardoor we een inclusief beleid voeren tussen jongeren en ouderen.

Digitale ondersteuning: We organiseren cursussen om onze senioren te wapenen in deze e-tijden.

Een nieuwe pétanquebaan: We bekijken de mogelijkheid om een pétanquebaan aan te leggen op ons  gemeenteplein.

Jeugd… is de toekomst

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Om van onze kinderen goede mensen te maken, moeten we ze ondersteunen met de beste middelen die we hebben. Ook een gemeentebestuur speelt een bepalende factor in de ontwikkeling van onze jongeren.
 
Kernpunten

Investeren in jeugdbewegingen: We blijven ervoor zorgen dat onze jeugdbewegingen over goede en veilige lokalen en infrastructuur blijven beschikken. Inrichten van een nieuw eventueel mobiel jeugdhuis.

Permanente fuiflocatie: Om de problematiek rond goede fuifinfrastructuur te beslechten, gaan we op zoek naar een permanente fuiflocatie. Intussen zorgen we voor continu overleg tussen de jeugdverenigingen en buurtbewoners van de jeugdterreinen. We maken goede afspraken met alle partijen. We organiseren elk jaar een muziekfestival voor onze jeugd.

Spreekbuis voor onze jeugd:  We maken van de jeugdraad een volwaardige gesprekspartner voor jeugdbeleid en geven hen hiervoor extra ruimte. We installeren een jongerengemeenteraad.

Uitgebreid Activiteitenaanbod: We maken werk van een breed vakantieaanbod: ondersteuning van CoderDojos, van debatclubs en alternatieve activiteiten. We blijven inzetten op de scholenveldloop die we organiseren van het eerste leerjaar tot het laatste middelbaar. Om de sociale vaardigheden van kinderen en jongeren te verhogen en bijkomend nieuwe kennis te verwerven werken we zomerscholen uit. We implementeren een vakantiejobportaal op de KeerbergenApp.App.

Woonbeleid: toekomst voor onze kinderen in eigen gemeente?

Duurzaamheid, betaalbaarheid en innovatie. Onze partij zet zich in voor een toekomstgericht woonbeleid aangepast aan de nieuwe vormen van samenleven. Om de bouwwoede te temperen gaan we het overleg met bouwpromotoren aan om de eigenheid van onze gemeente te behouden en de leefbaarheid van onze dorpskern te garanderen.

Kernpunten    

Duurzaam Woonbeleid: We brengen alle betrokken partijen: architecten, bouwpromotoren, de bouwheer, de GECORO samen om te overleggen  over de ruimtelijke ontwikkelingen in ons dorpscentrum. We roepen onder andere de appartementisering een halt toe. We herbekijken de verouderde plannen van ruimtelijke ordening.

Innovatieve Woonvormen: Aanpassing aan nieuwe vormen van samenleven.  Ontwikkeling van zorgwonen, kangoeroewonen en meegroeiwoningen met respect voor de eigenheid van Keerbergen. We maken van de gelegenheid gebruik om dit te koppelen aan renovatie van oude panden.

Betaalbare Huisvesting: We zetten in op het voorzien van starterswoningen voor jonge mensen en geven prioriteit aan mensen met een lokale binding. We stellen een woonbeleidsplan samen dat duurzaam wonen, aanpasbaar wonen combineert met betaalbaar wonen.

Regionale samenwerking: We kijken  ook over de provinciegrenzen heen om woonnoden op te lossen.

Veiligheid… preventie en leefbare gemeente

m te verzekeren dat mensen zich goed voelen, is zich veilig voelen een basisvereiste. N-VA zet volop in op veiligheid op alle niveaus. Het gevecht om onze gemeente veiliger te maken woedt permanent. Onze politie en brandweermannen staan altijd paraat. We versterken opnieuw onze wijkpolitie.

Kernpunten

Herwaardering van de wijkpolitie: We streven naar een systeem waar de inwoners hun wijkagent opnieuw kennen. Zo wordt de link tussen de burger en de politie kleiner. We heropenen het wijkkantoor in Keerbergen.

Versterking van onze politie: Verhoging van de politiecapaciteit, aanpakken van alle vormen van overlast en van kleine criminaliteit en het uitbreiden van GAS-boetes. We voeren een nultolerantie tegen drugscriminaliteit.

Preventieve maatregelen: We blijven onze BIN’s maximaal ondersteunen en stimuleren de interactie tussen hen. Gerichte investeringen in preventie met extra camerabewaking waar het echt noodzakelijk is.

Samenwerking met andere politiezones: Door een verhoogde samenwerking met omliggende politiezones kan er voor verschillende feiten sneller worden ingegrepen.

Onderwijs: hier begint alles…


Onze hersenen zijn onze enige natuurlijke grondstof. Onderwijs is meer dan het vergaren van kennis, het is stimuleren van creativiteit en het laten ontdekken van je talenten. Daarom is het belangrijk om van onze jongeren vooral fijne mensen te maken die meebouwen aan een betere wereld.

Kernpunten

Kwalitatief onderwijs: Opdeling naar kleinere klassen en aandacht voor een breed onderwijsaanbod zodat elke leerling zich maximaal kan ontplooien.

Moderne infrastructuur: Investeren in moderne en goed onderhouden schoolgebouwen is een prioriteit.

Veiligheid op school: De drugsproblematiek pakken we hard aan. Door doorgedreven sensibilisering werken we met leerkrachten én leerlingen samen om alle vormen van pesten te lokaliseren, aan te pakken en te verhelpen.

Leerkracht van het jaar: Wordt jouw juf of meester de leerkracht van het jaar?
Leerkrachten zijn de kracht van ons onderwijs en verdienen alle steun, met een jaarlijkse wedstrijd zetten we hen terug centraal.
 

Handel: ondernemen zit in ons bloed

Vlamingen zijn ondernemers en ondernemers zorgen mee voor welvaart. N-VA is de beste partner voor het lokale ondernemerschap. We ondersteunen dus graag onze lokale handelaars die meer dan één steentje bijdragen aan onze gemeenschap.

Kernpunten

Heropleving van onze handelskern: Herlancering van de kerstmarkt, braderie, lentekriebels,… en ondersteuning van creatief ondernemerschap onder andere door het uitreiken van een jaarlijkse prijs voor de creatiefste ondernemer.

Toeristische troeven: Door unieke combinaties te maken versterken we zowel toerisme, lokale handel, erfgoed, cultuur, sport en milieu. We richten de schijnwerpers op onze groeiende en bloeiende Keerbergse eetcultuur door o.a. het Aspergefestival en kookworkshops te organiseren.

Flexibel parkeerbeleid: Implementatie van een mix van kort en lang parkeren in de dorpskern.

Pop-up winkels: We stellen ruimtes ter beschikking voor het openen van pop-up winkels en geven die starters alle ondersteuning.

Ondernemers versterken elkaar, de gemeente luistert: We ondersteunen verenigingen die handelaars en ondernemers samen brengen. We zorgen hier voor een sterke interactie met het gemeentebestuur. Ondersteuningstrajecten en opleidingsprogramma’s van o.m. UNIZO en de Vlaamse Overheid blijven we faciliteren.

Cultuur: steunpilaar van onze gemeenschap

N-VA is een gemeenschapsvormende partij. Om gemeenschap te vormen is het noodzakelijk om mensen bij elkaar te krijgen. Via kunst en cultuur maken we onze Keerbergse samenleving inclusief en kritisch. Een van de beste manieren om dit te doen, is te investeren in een bloeiend cultureel aanbod en in onze verenigingen.

Kernpunten

GC Den Bussel als draaischijf van het gemeenschapsleven in Keerbergen. Als ontmoetingscentrum met aandacht voor scholen, jeugd, senioren en alles daartussenin, zorgen we voor een grensverleggend aanbod van optredens, tentoonstellingen, cursussen en andere activiteiten.

Ondersteuning culturele initiatieven: Verhoging van subsidies voor goed geleide verenigingen. Aandacht voor individuele kunstenaars, na het stellen van een kandidatuur kunnen zij beroep doen op locaties en faciliteiten van de gemeente.

Integratie cultuur, natuur en toerisme: Samenwerking met HoReCa en combinaties van culinaire, culturele en toeristische activiteiten (combitickets).

Versterkte samenwerking: We nodigen Vlaams georganiseerde cultuurverenigingen uit om ook in Keerbergen hun activiteiten te ontplooien. Het samenwerken tussen verschillende gemeenschapscentra verhoogt het cultureel aanbod.

Cultuurhoekjes: We richten diverse ‘cultuurhoekjes’ in, met kunstwerken van Keerbergse kunstenaars op onze mooie pleintjes en parken.

Rode Leeuw: Het opwaarderen van infrastructuur en meubilair van dit mooie patrimonium.

Financiën: het evenwicht blijven vinden…

Het evenwicht bewaren. Het vereist een ijzeren discipline om een gemeente te besturen als een goede huisvader. Onze partij zet zich in voor een gezond beleid dat de gemeenschap ten goede komt, rekening houdend met de toekomst.

Kernpunten

Efficiëntie en besparing: Voeren van een kerntakendebat wat leidt tot een besparing op de dagelijkse werking van het gemeentebestuur. We zetten de tering naar de nering.

Subsidies en samenwerking: Inzetten op subsidies van hogere overheden en samenwerking met andere gemeenten om projecten uit te voeren.

Zuinig omspringen met belastinggeld: We passen de uitgaven aan de inkomsten aan, en zetten in op efficiëntie en schaalvergroting.

Verantwoorde projecten: We selecteren projecten op basis van hun nut voor de gemeenschap, niet omdat ze prestigieus zijn.

Aanbestedingsambtenaar: We werven een subsidie- en aanbestedingsambtenaar aan; specialisatie van ons personeel maakt de werking efficiënter.

Erfgoed: geen toekomst zonder verleden

Kijken naar het verleden is kijken naar de toekomst. Ons Keerbergs erfgoed heeft meer nodig dan een likje verf en goede bedoelingen. N-VA vindt ons erfgoed heel belangrijk. Onze inzet hiervoor is dan ook maximaal. En we trekken daar dan ook de nodige middelen voor uit.

Kernpunten

Ondersteunen van de Botermolen: Onze heemkundige vrienden van de Botermolen zijn experten op het gebied van onze historische cultuur. We ondersteunen hen met alle mogelijke middelen.

Promotie cultuurhistorisch erfgoed: We hebben aandacht voor cultuurhistorische schatten en onze rijke oorlogsgeschiedenis. We herdenken periodiek de gebeurtenissen rond Antwerp X en hebben ook aandacht voor kleiner oorlogserfgoed. We blijven investeren in het behoud van onze prachtige Heimolen. We vieren 700 jaar Heimolen in 2030 met een authentiek oogstfeest. Het Van Peteghemorgel in onze kerk is wereldtop, we versterken concerten in de kerk.

Kapellekesplan: We werken een ‘Kapellekesplan’ uit omdat dit mooie erfgoed restauratie en bewaring verdient.

Inzetten op toerisme: Via promotie op onze Informatieborden en andere kanalen  maken we onze inwoners en bezoekers bewust van het belang van erfgoed. We rusten saaie, grijze kasten van NUTS-voorzieningen uit met historische foto’s.

Immaterieel erfgoed: We houden van de kennis van onze inwoners door het verzamelen van Keerbergse verhalen en legendes. We willen ons Keerbergs dialect behouden voor de toekomstige generaties.

Ere-burgers eren: We zetten onze bestaande ere-burgers opnieuw in de kijker en leggen de beslissingen bij de Cultuur- & Erfgoedraad.

Verzustering: We halen opnieuw de banden aan met onze voormalige zustergemeente Heino aan.

Gezondheid: basis voor geluk

Een goede gezondheid is de basis voor een gelukkig leven. Onze partij zet zich in voor een gezonde en weerbare samenleving waarin iedereen toegang heeft tot de nodige middelen en ondersteuning.

Kernpunten

Preventie en educatie: We versterken onze intergemeentelijke drugs- en alcoholpreventie en zetten in op educatieve sessies over stress en hoogsensitiviteit. We blijven de lat hoog leggen om kinderen te laten bewegen, goede gewoontes verleer je niet. We betrekken ook intensief onze scholen bij dit proces.

Gezonde levensstijl: Promotie van bewegen, gezonde eetgewoonten en vegetarische alternatieven. We werken samen met HoReCa voor gratis kraantjeswater. We organiseren een boerenmarkt en een gezonde voedingsmarkt.

Samenwerking met gezondheidsinstanties: Versterkte samenwerking met het Rode Kruis en behoud van de huisartsenwachtpost Somedi.

​Hartveilig Keerbergen: Naast de reeds voorziene AED-toestellen voorzien we EHBO-opleidingen in samenwerking met onze verenigingen en scholen.

Milieu: Keerbergen, meer dan groen.

Een groenere en gezondere leefomgeving voor alle inwoners. Dat is waar N-VA Keerbergen naar streeft. We leggen de nadruk op duurzaamheid, vergroening en afvalbeheer. Ook een tragewegenplan is een van onze pijlers.

Kernpunten

Waterkwaliteit van onze waterlopen: We maken werk van de verdere sanering van onze Keerbergse waterlopen. Het rioleringsproject Keerbergen-Oost zetten we opnieuw op de agenda. We ondersteunen inwoners versneld in het afkoppelen en verhogen zo de aansluitingsgraad op onze rioleringen.

Verhogen van de luchtkwaliteit: We bevorderen de lokale luchtkwaliteit door een beleid dat sluikstoken, asbest en luchtvervuiling terugdringt.

Voetwegen: We werken een voetwegenplan uit om de toekomst van onze Keerbergse wandelpaden te verzekeren en groenen ze in waar mogelijk.

Beheer van onze natuurgebieden: We breiden waar mogelijk onze natuurgebieden uit en werken aan een geïntegreerde beheersvisie. We beschermen een deel van het Pommelsven opnieuw als natuurgebied. De toekomst van het Spuiven verzekeren we door goede afspraken met de omwonenden te maken en we ondersteunen hen in het beheer waar kan. We bekijken de aankoop van percelen voor bosuitbreiding in Keerbergen en waarderen onze geboortebossen op.

Streng toezien op bomenkap: We verstrengen de regelgeving en het toezicht op bomenkap. We verhogen de verplichting tot heraanplant en handhaven dit strenger. We streven naar de 3/30/300-norm. Zo versterken we het bomenrijk karakter van Keerbergen.

Ontharding versnellen: We moedigen ontharding aan en nemen hier als bestuur een voortrekkersrol in en onderzoeken waar het openbaar domein nog onthard kan worden.

Onze onverharde wegen: We zoeken naar oplossingen om de problematiek van stof en modder op onze onverharde wegen verder aan te pakken.

Sportbeleid: een gezonde geest in een gezond lichaam

Sport is naast cultuur de meest verbindende factor.  We willen dat iedereen, inclusief mensen met een beperking (G-sport), toegang heeft tot sportmogelijkheden. Daarvoor is niet alleen een capaciteitsverhoging nodig, ook een verbetering van de huidige sportinfrastructuur dringt zich op.

Kernpunten

Verbetering en uitbreiding van onze sportinfrastructuur: We breiden de sportinfrastructuur en het aanbod voor binnen-en buitensporten verder uit en kijken hiervoor ook naar de bestaande scholeninfrastructuur en buurtsportpleintjes. We sturen het uitgewerkte masterplan bij waar nodig.

Proactief ondersteuningsbeleid: We stimuleren verder topsport in onze gemeente en leggen ook nadruk op Start-to-Sport-initiatieven en nieuwe sporttakken. We voorzien laagdrempelige sportinitiatieven, zoals turnen voor senioren.

Ondersteuning van onze sportverenigingen: Elke sportclub in Keerbergen krijgt van ons evenveel aandacht. We maken duidelijk afgesproken regels voor een correcte ondersteuning en voor goed geleide verenigingen verhogen we de subsidies.

Verhogen van de capaciteit: We verhogen de capaciteit van de sportweken tijdens de vakantie en we voeren in samenwerking met de scholen opnieuw Sport-Na-School in.

Sociale Zaken en Gelijke Kansen

Iedereen moet mee. Een gemeenschap moet zorg dragen voor de meest kwetsbare inwoners en een inclusief beleid voeren met gerichte maatregelen. N-VA wil daarnaast ook inzetten op versterking van de kinderopvang. Zo ondersteunen wij onze jonge gezinnen. Wij zetten ons in voor een sociaal en rechtvaardig beleid.  

Kernpunten

Maatregelen tegen armoede: We voeren een actief beleid tegen armoede en tegen sociale uitsluiting met gerichte maatregelen door o.m. ook een gezonde leefomgeving en een aangepaste huisvesting. De nodige aandacht moet zeker ook gaan naar de kinderen van kwetsbare gezinnen en niet alleen beperkt zijn tot financiele hulp maar ook, indien nodig, naar opvoedingsondersteuning .

Integratie komt iedereen ten goede: Een actief integratiebeleid, hen opleiden en activeren voor de arbeidsmarkt en zo nodig ondersteuning van nieuwkomers met taalcursussen, moet sociale integratie bevorderen.
  
Kinderopvang: Met een breder en toegankelijker aanbod van kinderopvang ondersteunen we jonge ouders met kinderen zodat zij een goed evenwicht kunnen creëren tussen werk-gezin. Een goede balans zorgt voor het welzijn van iedereen, van de ouder en van de kinderen. En dat is waar wij naar streven.

Een toegankelijk Keerbergen: We blijven werken aan een toegankelijk Keerbergen en aan een rolstoelvriendelijke infrastructuur, niet alleen in openbare gebouwen maar ook door sensibilisering van horeca, winkeliers en andere dienstensectoren.

Dierenwelzijn: zorg voor onze kleine vrienden

org voor dierenwelzijn is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle inwoners. Ook op lokaal niveau moeten we deze bevoegdheid ernstig nemen.

Kernpunten

Hondenweide: we onderzoeken waar we in onze gemeente interactieve hondenlosloopzones kunnen voorzien. We zorgen hierbij voor minimale overlast voor de buurtbewoners.

Soorten beschermen: aandacht voor kwetsbare diersoorten in onze gemeente is noodzakelijk. We werken een beleid uit om de jaarlijkse amfibietrek sterker te ondersteunen. We zoeken oplossingen om te vermijden dat eekhoorns en egels onder autowielen belanden.

Ondersteuning van onze dierenasielen: we blijven lokale initiatieven zoals Helga’s Poezenhuis maximaal ondersteunen en versterken de samenwerking.

Bewustwordingscampagnes: We blijven inzetten op de verspreiding van huisdierstickers. We voorzien een aanspreekpunt dierenwelzijn bij onze lokale politie. Het lokaal vuurwerkverbod bestaat maar blijft vooral dode letter. Daarom volgen we dit beter op en werken aan sensibilisatie in het belang van onze dieren.