Rock Werchter: Party Politiek?!

Op 3 juli 2018, over deze onderwerpen: Efficient bestuur, Transparant en efficiënt bestuur, Transparantie

Nu de zomer in het land is, komt ook het festivalseizoen in Vlaanderen stilaan op gang. De ideale gelegenheid voor elke student om wat examenstress van zich af te blazen of voor diehard fans om hun favoriete groep live te bewonderen. De vier dagen van Rock Werchter zijn dan ook een hoogtepunt voor veel mensen in de buurt en ik moet toegeven dat de line-up er ook dit jaar weer geweldig uitziet.

Een festival brengt echter ook organisatorische problemen en onvermijdelijk overlast mee. De horden festivalgangers die zich van en naar het terrein moeten begeven, geluidsoverlast voor omwonenden, de politiemacht die moet worden ingezet om alles in goede banen te leiden,… Natuurlijk moet zo’n evenement als Rock Werchter kunnen doorgaan, maar de maatschappelijke kosten en baten dienen ook correct verdeeld te worden.

LiveNation stuurt dan ook naar goede gewoonten jaarlijks grote hoeveelheden vrijkaarten naar de politieke mandatarissen van omliggende gemeenten. Aangezien ticketprijzen al oplopen ruim €100 voor een dagticket, is dat een flink cadeau. Noem het naïviteit, maar ik denk niet dat LiveNation dit uit de grond van hun goed hart doet. There is no such thing as a free lunch. Deze tickets aannemen maakt het voor een politicus dan ook erg moeilijk om zich nadien onafhankelijk uit te spreken over het festival.

Vorige legislaturen werden deze tickets al eens uitgedeeld onder politiek ‘bevriende personen’. Later werd er geopteerd om deze te verloten onder Keerbergse studenten als beloning voor een goed rapport (een eer die mij ook eens te beurt viel na een paar sterke resultaten). Maar dit levert algauw evenveel problemen en meningsverschillen als blijdschap op. Welke scholen doen immers mee? Wat met studenten die niet in Keerbergen wonen, maar er wel studeren (en vice versa)? Doen we dit enkel voor secundaire scholieren of ook universitaire/hogeschoolstudenten, …?

De tijd waarin een gemeente patronage moet uitdelen aan haar inwoners is voor ons al lang voorbij. Vandaar dat de N-VA Keerbergen ook dit jaar voor de minst slechte oplossing kiest wat betreft deze tickets: we doen er gewoon niets mee. De tickets die toekomen aan de N-VA fractie in Keerbergen, worden aangetekend teruggestuurd naar LiveNation. Want N-VA Keerbergen doet aan integer en transparant bestuur voor al onze inwoners.

En als u dit jaar naar Rock Werchter gaat, zoek zeker eens naar mij of iemand anders van de N-VA bestuursploeg en dan gaan we samen wel een pintje drinken. Betaald uit eigen zak uiteraard.

Mathias Hauben

Bestuurslid N-VA Keerbergen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is