Persbericht: Verontwaardiging over nieuw voorstel tot reglement beperking rouwenden bij begravingen

Op 27 mei 2024, over deze onderwerpen: Begraafplaatsen

Gemeenteraad Keerbergen, 27 mei 2024 - N-VA Keerbergen uit diepe verontwaardiging over het recente besluit van de gemeenteraad om een nieuw reglement goed te keuren dat het aantal rouwenden rond het graf bij een begraving beperkt. Volgens het nieuwe reglement mogen enkel de echtgeno(o)t(e) en eigen kinderen (familie in rechte lijn, 1ste graad) aanwezig zijn bij de begraving.

Beperking van het rouwproces "We zijn geschokt door deze beslissing die indruist tegen de waarden van medeleven en respect voor het rouwproces.", zegt Dominick Vansevenant (N-VA), "Onder geen enkel beding mag een overheid dergelijke limieten instellen voor rouwende familie."

Impact op de gemeenschap Deze maatregel heeft een negatieve impact op rouwende families en vrienden die het verlies van een dierbare willen verwerken. Het is een fundamenteel recht om bij de laatste eerbetuiging aanwezig te zijn en steun te bieden aan elkaar. Dit reglement schept een onnodige barrière en leidt tot extra verdriet en pijn voor de nabestaanden.

Nood aan herziening van het voorstel tot besluit N-VA Keerbergen roept het gemeentebestuur op om dit voorstel tot besluit dringend te wijzigen. Er moet gezocht worden naar een oplossing die het rouwproces respecteert en de mogelijkheid biedt voor een bredere kring van familie en vrienden om aanwezig te zijn bij de begraving. "Wij pleiten voor een reglement dat rekening houdt met de menselijke en emotionele aspecten van een begrafenis.", voegt  Maarten Gabriëls (N-VA) toe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is