Gemeenteraad keurt renovatie heimolen fase 1 goed

Op 25 april 2017, over deze onderwerpen: Patrimonium
Resistografische meting

Op voorstel van burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA) keurde de gemeenteraad de eerste fase van de renovatie van de heimolen goed. De Keerbergse heimolen is een gekend monument dat onderhoud nodig heeft. “In plaats van ad hoc kleine werkzaamheden uit te voeren, kiezen we er voor met een beheersplan structureel ons monument te beheren. In het verleden werd er al te veel oplapwerk gebruikt om de heimolen weer een paar jaar mee te laten gaan. Ik kies er voor de heimolen een echte toekomst te geven”, laat de burgemeester ons weten.

Vermits Erfgoed Vlaanderen slechts jaarlijks 1 keer een premie toekent van maximaal 25.000 EUR, wordt de renovatie gefaseerd. Met eigen middelen financieren we in de zomer de renovatie van het gebinte, de basis van de molen. In het najaar gebruiken we de premie om de trap en het balkon aan te pakken. In 2018 gebruiken we de premie om de roeden en molenuitrusting te vernieuwen.

Voorbereidende werken zijn onder andere een resistografische meting. Daarmee wordt de kwaliteit van het hout gemeten, ook binnenin. Daarnaast is in het najaar dun papier aangebracht op balken aan de binnenzijde van de molen, na de zomer kunnen we resultaten verwachten. De verdere analyses die de architect uitvoert en de resulterende verslagen worden nu door haar gebruikt om het beheersplan en de verdere bestekken aan te maken.

Het gemeentebestuur heeft een bedrag van 140.000 EUR voorzien. Door het maximaliseren van de mogelijke subsidies zal dit bedrag normaal gezien volstaan.

Geen enkele bijkomende vraag werd door de gemeenteraad gesteld.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is