Criminaliteit daalt gestaag sinds 2013

Op 6 april 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid

Na een daling in 2014, is de geregistreerde criminaliteit in de PZ Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen in 2015 opnieuw gedaald, dit maal sterker, met name met 8 %.

Eigendomsdelicten, persoonsdelicten en milieudelicten daalden, terwijl de door de politie vastgestelde drugsdelicten toenamen. Het aantal woninginbraken is met 6,5% gedaald. Het aantal geregistreerde verkeersongevallen met lichamelijk letsel daalde sterk, zijnde met 24%. 

Context van de cijfers

De interpretatie van de cijfers moet zoals steeds met de nodige omzichtigheid gebeuren. De cijfers zijn een weergave van vastgestelde en geregistreerde feiten, factoren zoals aangiftebereidheid en de keuze van prioritaire fenomenen door de politie spelen daarin een belangrijke rol.

Criminaliteit daalt

Het aantal strafbare feiten daalde van 1404  in 2014  naar 1292 feiten in 2015. Dat is een daling van 112 feiten of  8 %. Deze dalende trend zien we ook in een aantal overlastfenomenen. Het aantal meldingen van loslopende dieren, geluidshinder en nachtlawaai daalde gevoelig. Dit is niet verwonderlijk aangezien hierop sterk wordt ingezet door het korps en de gemeenten.

Eigendomsdelicten dalen – woninginbraak daalt sterk

Het aantal geregistreerde eigendomsdelicten daalde van 612 naar 566 feiten – goed voor een daling van 46 feiten.

Het aantal woninginbraken daalde van 199 naar 186 feiten, een daling van 13 feiten of 6,5 %. Bij zo'n 70 % van de inbraken wordt de deur of het raam door daders geviseerd. De politie stelt vast dat de burger duidelijk meer moeite doet om zijn woning te beveiligen en verdacht gedrag te melden, waardoor de inbreker steeds minder kans maakt om zijn inbraakpoging in een daadwerkelijke inbraak om te zetten. Dit bewijst dat preventie wel degelijk helpt. De nationale actie ‘1 dag niet’, de vele Diefstal Preventie Advies-acties (DPA), de sensibiliseringscampagnes 'Ga Gerust Weg' en de inspanningen van het interventieproject ‘Diefstallen In Woningen’ droegen hier zeker een steentje aan bij: anonieme patrouilles, deelname aan de gecoördineerde acties met naburige zones en federale partners tijdens de donkere maanden (PZ Herko, PZ Kastze, PZ Leuven, Weg- en Spoorwegpolitie en de Coördinatie en Steundienst (CSD) van de federale politie.
In vergelijking met vorig jaar werden ook meer feiten opgehelderd. Vooral diefstallen werden meer opgelost. Ook diverse inbraken konden opgehelderd worden door intense samenwerking tussen de afdelingen, de samenwerking met de burgers en de BIN's.
Feiten van bedrog namen toe van 64 feiten naar 80. Hiervoor is enkel het feit 'oplichting' verantwoordelijk. Voor de overige feiten van bedrog is er een status-quo.  Misdrijven betreffende informaticacriminaliteit namen dan weer af: daling van 53 feiten naar 40 feiten. Misdrijven inzake betaalkaartfraude namen zeer sterk af: van 28 naar slechts 7 feiten in 2015.
De voertuigcriminaliteit nam met 18 % af, bromfietsdiefstallen zijn licht gedaald; fietsdiefstallen zijn dan weer toegenomen.

Zeden- en agressiedelicten dalen

De misdrijven op de lichamelijke integriteit op personen zijn met 47 feiten gedaald, van 132 naar 85 feiten, wat een daling van 35,6% betekent.

Het aantal zedendelicten daalde van 18 naar 13 feiten, goed voor een daling van 27,7%.

Dossiers inzake bedreiging en belaging kenden een daling (bedreiging: van 28 naar 23 feiten; belaging: van 44 naar 43 feiten). 

Vastgestelde drugsinbreuken stijgen

De drugsdelicten zijn van 66 naar 74 feiten gestegen. Binnen die categorie zorgt het bezit en gebruik van cannabis voor het leeuwenaandeel. Er is een lichte stijging van 48 naar 53 feiten voor gebruik en bezit van drugs (vnl. cannabis). Scharnierleeftijd is 16 jaar bij de jongeren waarbij het gebruik van cannabis sterk geassocieerd is met tabak. Er is een algemeen aanvoelen dat andere illegale drugs gedaald zijn.

Drugshandel en fabricatie kende een stijging van 14 feiten naar 21 feiten.

Vastgestelde gerechtelijke milieudelicten dalen

Het aantal geregistreerde fraudedossiers inzake afvalbeheer is gedaald (van 10 feiten naar 6 feiten).

Verkeersongevallen dalen sterk

Het totaal aantal geregistreerde verkeersongevallen daalde in 2015 met 13,3% - van 314 naar 272 feiten. Deze daling geldt voor de geregistreerde ongevallen met stoffelijke schade (daling van 7 %). Het aantal geregistreerde ongevallen met lichamelijk letsel daalde met 28 feiten of 24 %.

‘Slim’ verbaliseren heeft effect

Om het aantal verkeersongevallen in te dijken gaat de politiezone Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen uit van de premisse dat meer registraties van verkeersinbreuken leiden tot veranderingen in het gedrag en tot een hogere verkeersveiligheid en –leefbaarheid. Ook in 2015 zijn de inspanningen van de politiezone hierin zeer hoog geweest. Vooral het team verkeer in samenwerking met het team eerstelijnszorg (interventie) voerden een groot aantal verkeersacties en controles uit. Daarbij werd vooral gefocust op ‘voor ongevallen gevoelige’ locaties. Deze aanpak werpt duidelijk vruchten af.

Het aantal geregistreerde snelheidsovertredingen steeg dan ook van 18.702 naar 19.909, goed voor een stijging van 1207 feiten (6,1 %). Deze stijging is het gevolg van een stijging van het aantal vaststellingen ‘bemande camera’ – een stijging van 4797 feiten. Het aantal vaststellingen ‘onbemande camera’, daalde lichtjes: van 9502 vaststellingen naar 9216.

Voeten op de grond…

Terugkijkend op het voorbije jaar, kunnen we zonder blozen van een zeer positieve evolutie spreken. Dit succes is het resultaat van onder andere de efficiënte inzet van de beschikbare politiecapaciteit, de strategische aanpak van diverse fenomenen, de goed werkende basis van de wijk- en eerstelijnszorg (interventiedienst), de doordachte conceptualisering van acties door het team verkeer, de gespecialiseerde competenties van de Lokale Recherchedienst en het gedreven enthousiasme en know how van de afdeling informatiebeheer en operationele ondersteuning.

De politiezone blijft echter met de voeten op de grond: het doel blijft om deze positieve ontwikkeling verder te zetten maar het spreekt voor zich dat dit niet evident is. 

(Bron: PZ Haacht-Keerbergen-Boortmeerbeek)

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is