Chinese big brother camera’s in Keerbergen?

Op 25 januari 2021, over deze onderwerpen: Veiligheid

Tijdens de gemeenteraad van 25 januari 2021 kwam Dominick Vansevenant (N-VA), oud-burgemeester en technologie-specialist tussenbeide omtrent een raamcontract dat het gemeentebestuur van Keerbergen wil aanwenden om bewakingscamera’s te installeren op Keerbergs grondgebied.
N-VA Keerbergen is niet per se tegen bewakingscamera’s om acute en dringende noden en hinder op te vangen die onze Keerbergenaren jammer genoeg dagdagelijks ervaren. Maar deze dienen geïnstalleerd en gebruikt te worden met respect voor onze wetgeving. Wat N-VA Keerbergen wel wenst te benadrukken is dat het onkies is om technologie te gebruiken die de Chinese overheid gebruikt om minderheden zoals de Oeigoeren te onderdrukken. Het is potentieel gevaarlijk voor onze eigen bevolking en een slecht signaal. Hikvision is immers een bedrijf dat door Human Rights Watch nauwlettend in de gaten gehouden wordt.
De organisatie HRW meldt in een rapport uit 2019 dat Hikvision technologie gebruikt wordt om aan “mass surveillance” te doen.
Het gemeentebestuur van Keerbergen, met OpenVLD en burgemeester Erik Moons in het bijzonder, is zich duidelijk niet bewust van deze problematiek. De non-interesse en gebrek aan kennis sprak boekdelen. Daarom stelde Dominick Vansevenant voor om binnen dit raamcontract Hikvision technologie per definitie uit te sluiten. Of het OpenVLD/CD&V-bestuur dit ook effectief zal doen moet de toekomst uitwijzen.
 

Update: burgemeester Erik Moons laat via de redactie van HLN.BE weten:"Er zijn diverse offertes opgemaakt, dus wij zullen niet samenwerken met Hikvision. Er zijn andere mogelijkheden.” ----- Bedankt bestuur voor dit goede nieuws!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is