N-VA wil sterretjesheuvel in Keerbergen

Op 31 januari 2012

Er is een Vlaams decreet van 2004 op begraafplaatsen en lijkbezorging dat bepaalt dat “levenloos geboren kinderen die de wettelijke levensvatbaarheidgrens nog niet hebben bereikt, na een zwangerschapsduur van de volle 40 weken op verzoek van de ouders begraven of gecremeerd moeten kunnen worden.”

Maar wat met kinderen die sterven tussen de 12de week en de 25ste week (180 dagen) van de zwangerschap? Omdat deze kinderen niet wettelijk erkend zijn, kunnen ze niet gewoon begraven of gecremeerd worden. Op sommige plaatsen wordt dit opgevangen met een foetusweide. Er zijn ook meer creatieve oplossingen zoals een sterretjesheuvel of engelenweide.

In de vijf Vlaamse provincies zijn er op dit moment in totaal 129 gemeenten die zo een begraafweide of heuvel hebben; dus minder dan de helft van de 308 Vlaamse gemeenten. Zo bleek onlangs uit het antwoord van minister Bourgeois op een parlementaire vraag. Onze Vlaamse minister zegt hierover: “Concluderen dat de andere gemeenten niet in orde zijn, is niet correct. Want het decreet zegt enkel dat het cremeren of begraven van deze kindjes waardig moet gebeuren”. Of dat op een engelenweide of een sterretjesheuvel gebeurt, is onderworpen aan de autonomie van de gemeente zelf. De lijst van de Vlaamse gemeenten die al een sterretjesheuvel hebben aangelegd is verkrijgbaar.

Keerbergen is een van die gemeenten die nog geen dergelijke weide of heuvel hebben. N-VA Keerbergen dringt er daarom op aan hier dringend werk van te maken. Het leed van toekomstige ouders om een kind op dergelijke manier te verliezen, is al immens genoeg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is