Heimolen architect aangesteld

Op 29 juli 2016, over deze onderwerpen: Patrimonium
Heimolen Keerbergen

In de zitting van het schepencollege van 28 juli 2016 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om het architectenbureau Sabine Okkerse BVBA, gespecialiseerd  in projecten rond de restauratie, renovatie en herbestemming van waardevol erfgoed, aan te duiden als ontwerper voor de restauratie van onze Keerbergse Heimolen. "We willen de Heimolen grondig en in alle glorie herstellen, niet enkel oplappen.", zegt burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA), "Daarom zijn we blij dat deze gespecialiseerde architect de opdracht zal uitvoeren. We hebben de nodige budgetten voorzien om kleine en grote werken in en rond de heimolen uit te voeren. We voorzien overlegmomenten met belanghebbenden, stabiliteitsstudies, omgevingsstudies, ontwerpen en technische tekeningen in het najaar zodat we in het voorjaar de werkelijke restauratie kunnen aanvangen. Daarna zal een onderhoudsplan gebruikt worden om de molen constant in topvorm te houden. De Keerbergse molenfeesten gaan dit weekeinde door, de Keerbergenaar heeft dus zicht op een vernieuwde heimolen vanaf volgend jaar."

Over Sabine Okkerse BVBA. Het architectenbureau restaureerde al een dertigtal wind- en watermolens, een voormalige textielfabriek, een schoenfabriek en een havenloods. Okkerse doceert restauratiepraktijk in de cursus vrijwillig molenaar. Ze is lid van de Nederlandse adviescommissie molenrestauraties en van verschillende erfgoedcommissies in Vlaanderen.

Over de Keerbergse Heimolen. De Heimolen van Keerbergen dateert van 1706. Oorspronkelijk stond de molen in het midden van de "Grote Heide", dichter bij Tremelo, naast het latere vliegveld, op een plaats waar hij onvoldoende wind kon vangen en die moeilijk te bereiken was vanuit het dorp. Hij werd in 1722 naar de Molenberg gebracht waar hij nog steeds staat.  De molen had te lijden van de twee wereldoorlogen, onder andere toen in 1944 een V1 (vliegende bom) alle leien van het dak afrukte. De molen, die tien ton graan kon bergen, geraakte vervallen. In 2002-2003 werd de molen maalvaardig hersteld. In 2016-2017 zal de Heimolen een grondige restauratie krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is